SZUPERMARKET vs HELYI TERMELŐ = TÁRSADALMI FEJLŐDÉS?

Egyesületünk 2015. Március 24. és 30. között szervezi meg a SZUPERMARKET vs HELYI TERMELŐ = TÁRSADALMI FEJLŐDÉS?elnevezésű ifjúsági mobilitást. A 7 tevékenységi nap alatt, 35 fiatal, aki 5 különböző országból származik, Franciaországból, Nagy Britanniából, Hollandiából, Magyarországról és Romániából, elemezni fogja és megoldásokat fog keresni egy olyan problémára, amely folyamatosan súlyosbodik világszerte, a nem fenntartható élelmiszer-fogyasztásra a társadalmainkban, illetve azon szociális problémákra, amelyek az élelmiszer-fogyasztáshoz köthetőek az európai országokban. A program helyszíne a Kolping Központ.

A projekt egyik fő célja, hogy elősegítse a fiatalokat, hogy információkat szerezzenek nem-formális módon a helyi és világszintű élelmiszer-fogyasztásról, illetve ezek alternatívájáról, vagyis a termesztésről. Ugyanakkor arra törekszünk, hogy segítsük a helyi és nemzetközi célcsoportokat, hogy tudatosítsák, hogy egyszerű módosítások révén kedvező hatást gyakorolhatnak azon közösségek fenntartható fejlődésére, amelyek szociális problémákkal küzdenek.  

A mobilitás programja számos nem-formális tevékenységre alapul, melyek arra irányulnak, hogy elősegítsék a projekt céljainak megvalósítását: 1. egy tevékenységet, mely abból fog állni, hogy a fiatalok különböző élelmiszereket fognak vásárolni a helységben, elemezni fogják azokat, a vásárlási döntéseiket, és alternatívákat fognak keresni a megvásárolt termékekre; 2. egy közösségi tevékenységet, mely arra irányul, hogy tudatosítsa a helyi döntéshozókat az egész világot érintő élelmiszer problémákról, olyan vacsora adagot osztva nekik, melyek különböző kontinensekre jellemzőek; 3. egy olyan programot, mely arra irányul, hogy a szegény családokat tudatosítsa, hogy van alternatíva az élelmiszerhiányra, ha a termesztés mellett döntenek a vásárlás helyett.

Ugyanakkor a projekt interkulturális tevékenységeket is magába foglal, melyek elősegítik a fiatalokat, hogy felszámolják a többi résztvevő kultúrával szembeni előítéleteiket és jobban megértsék a kulturális sokszínűséget.

A mobilitáson való részvételüket követően, a résztvevők Youthpass Tanúsítványban részesülnek, mely igazolni fogja azon kompetenciákat, melyeket a fiatalok a mobilitás során szereznek.

A projekt megvalósulását az Európai Bizottság Erasmus+ programja támogatja.