Véget ért a mezőgazdasági konferencia

Több mint hetven Kárpát-medencei gazda, mezőgazdasági szakirányon tanuló vagy tanulmányait befejező fiatal vett részt augusztus 7. és 9. között A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében című három napos konferencián az erdélyi Székelykeresztúron, melynek a Zeyk Domokos Iskolaközpont adott helyet.

A rendezvény a Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesületének és az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesületének közös szervezésévben valósult meg. Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és Magyarországról is érkeztek szép számban motivált részvevők, akiket a mezőgazdaság olyan kérdéskörei érdekelték, melyeket a konferencia boncolgatott. A konferencia a mezőgazdaság jelenlegi és múltbeli helyzetének elemzésére és jövőbeli perspektíváinak felvázolására összpontosított.

A rendezvényt Dr. Pálffy Zoltán helyi önkormányzati képviselő, Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztérium részéről, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke, illetve Molnár Miklós Béla, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöki kabinetfőnöke nyitotta meg.

A konferencia fővédnökségét Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vállalta el, de nem tudott jelen lenni a rendezvényen, emiatt Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár képviselte.

Tóth Katalin helyettes államtitkár beszédét a következő cikk foglalja össze:

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/kozigazgatasi-allamtitkarsag/hirek/a-mezogazdasag-helyzete-az-europai-unioban-a-fiatal-gazdak-tamogatasi-lehetosegei

A megnyitót követően elkezdődtek az előadások, illetve a szekcióülések. Az előadássorozatot Dr. Torda Márta, a Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának vezetője nyitotta meg, ezt követően Csapó György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa, illetve Jakab István is prezentált.

A szekcióülések keretén belül a résztvevők a bio és zöld gazdaságról vagy a méz, zöldség és gyümölcs élettani hatásáról az emberi szervezetre hallhattak előadást, illetve kérdezhettek.

Ebéd után Lázár Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki kabinetfőnöke beszélt a NAK határon átnyúló támogatási lehetőségeiről a gazdaszervezeteknek és fiatal gazdáknak. Vacsora előtt Dr. Ferenczy Ferenc tartott előadást a tej feldolgozásáról és értékesítéséről szövetkezeti formában. A konferencia első napja népzenei esttel zárult, mely keretében a részvevők megkóstolták azokat a helyi jellegzetes ételeket is, melyeket a többiek hoztak származási helyükről.

A rendezvény második napján a résztvevők a hegyvidéki gazdálkodás új szempontjaiba nyertek betekintést illetve sikeres növénytermesztési, állattenyésztési és mezőgazdasági termelési kezdeményezéseket ismertek meg. A részvevők olyan fiatal gazdáktól informálódhattak, meríthettek ötleteket, kérdezhettek, akik már sikereket értek el valamelyik területen. Gál Ádám sokoldalú mezőgazdasági tevékenységét mutatta be, Menyhárt Gábor a málna és ribizli termesztés, Sólyom Andrea a közösség által támogatott mezőgazdaság, Sándor Huba és Sándor Kálmán pedig a sajttermelés világába kalauzolta a résztvevőket.

Az ebédet követően a csoport Segesvárra látogatott, ahol a történelmi központot tekintették meg, mely 1999. óta a Világörökség része. Vacsora után a résztvevőket a helyi Vadrózsák Néptáncegyüttes előadása illetve élőzene szórakoztatta. A résztvevők nemcsak megtekintették, hanem meg is tanulhatták a helyi néptánc lépéseket.

A rendezvény nemcsak hasznos mezőgazdasági ismeretek asszimilálását, tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztását tette lehetővé, hanem együttműködési kapcsolatok kezdeményezését az erdélyi-, magyarországi-, vajdasági- és kárpátaljai gazdaszervezetek között, illetve a Kárpát-medence különböző pontjairól származó és mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatalok ismerkedését, egymás kultúrájának megismerését.

A konferencia megszervezését a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány, a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatta.