A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében

A Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesülete, közösen az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesületével, három napos konferenciát szervez 2015. augusztus 7. és 9. között Székelykeresztúron, A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében címmel. A rendezvényen összesen 70 Kárpát-medencei fiatal vesz részt, főként Romániából, Magyarországról, Ukrajnából és Szerbiából. A konferenciának a székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont ad helyet. A résztvevők a helyi Fogadó Vendégház illetve a Zeyk Domokos Iskolaközpont szobáiban lesznek elszállásolva.

A konferencia a Kárpát-medencei mezőgazdaság múltbeli és jelenlegi helyzetének elemzésére illetve jövőbeli kihívásainak megvitatására összpontosít. A konferencia első napja a Kárpát-medence mezőgazdaságának jelenlegi helyzetének, az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának, az aktuális mezőgazdasági trendek (bio- és zöld mezőgazdaság) és a jövő kihívásainak megvitatására összpontosít. Ugyanakkor lehetőséget nyújt az Európai Uniós és regionális mezőgazdasági pályázási, finanszírozási lehetőségek megismerésére. Az esemény második napja az ötletmerítésről, inspirálódásról fog szólni, hiszen sikeres Kárpát-medencei állattenyésztési-, növénytermesztési- és mezőgazdasági termelési példák kerülnek bemutatásra. Ugyanakkor a nap témái közé sorolható a helyi termékek és az importált áruk értékesítésének helyzete, illetve a kosár alapú értékesítési rendszer.

A konferencia plenáris előadásokból és szekcióülésekből van felépítve. A szekcióülések esetében a résztvevők választhatnak 2-3 előadás közül, azt, amelyik jobban érdekli. Ezek kötetlenebbek, az előadó és a résztvevők között az előadás során dialógus alakulhat ki. A konferencia előadói nemcsak mezőgazdasági szakemberek és oktatók, hanem olyan hétköznapi emberek is, akik önerőből sikeres mezőgazdasági kezdeményezéseket vittek sikerre.

A konferencia fővédnöke Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter úr.

A konferencia megszervezését a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány, a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja.

Mezogazdasagi konferencia plakat