Made in, made by ifjúsági mobilitás

Az import áruk túlzott érvényesüléséhez kapcsolódó problémákat vitatja meg 36 hátrányos és nem hátrányos helyzetű európai fiatal október 18. és 25. között Székelykeresztúron, a Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesülete által szervezettMade in, made by” című nemzetközi program keretén belül.

A magyarországi, romániai, spanyolországi, bulgáriai, olaszországi és hollandiai fiatalok úgy a vásárlók, mint a helyi termelők és gazdák szempontjából is vizsgálják, milyen mértékben árnyékolják be az import áruk a helyi termékek termelését és kereskedelmét, illetve hogyan befolyásolják a helyi fejlődést. A helyi termeléshez kötődő kérdésköröket a résztvevők 6 különböző tematikájú kisfilm formájában fogják feldolgozni: zöldségek és gyümölcsök, gyógynövények, élelmiszerek, állati eredetű termékek, kézműves termékek és italok. A résztvevők a kisfilmek elkészítése során interjúkat fognak készíteni a helyi termelőkkel és gazdákkal, kereskedelmi szakszervezetek képviselőivel, mezőgazdasági szakemberekkel, boltok vezetőivel, filmezni fognak különböző termelési és előállítási folyamatokat és belefűzik saját véleményeiket is.

A kisfilmek Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen is bemutatásra kerülnek szombaton, október 24.-én (pontos részleteket közösségi oldalunkon közlünk jövő hét elején). A videók vetítését követően a jelenlévőket egy beszélgetésre hívjuk meg, mely keretében a nemzetközi összetételű fiatalok csoportja és a helyi lakosok megvitatják a helyi termékek kereskedelmével és valorizációjával kapcsolatos problematikákat.

Nemcsak filmkészítés, hanem egyéb interaktív, non-formális tanuláson alapuló, tevékenységek is segítik a résztvevőket a probléma nagyobb fokú átlátásában, megértésében, például olyan makett készítése, mely a helyi termékek végső fogyasztókhoz való eljuttatásának csatornáit fogja ábrázolni, színjátszó fórum vagy éppen a fogyasztók vásárlási szokásainak feltérképezése kérdőív révén. A program során a fiataloknak lehetőségük nyílik egymás kultúrájának megismerésére is, főként kulturális bemutatók, nemzeti ételek főzése és kóstolása révén. Mindemellett a programon való részvétel kitűnő lehetőség a résztvevők számára, hogy fejlesszék angoltudásuk, vállalkozó szellemük és egyéb olyan kompetenciáikat, melyeket a jövőben is hasznosíthatnak. A projekt végén a fiatalok Youthpass Tanúsítványban részesülnek.

A program az Európai Unió támogatásával valósul meg.