Te mit teszel a Földért? – Beszámoló a múlt hét zöld programjairól

A fenntarthatóság jegyében telt az elmúlt hét, ugyanis Máthé Szabina magyar önkéntesünk jóvoltából két eseményt is szerveztünk a témában.

Múlthét szerdán Szabina előadást tartott a marosvásárhelyi Stop Waste csomagolásmentes boltban a fenntarthatóságról. Az eseményen –  amin szóba került a generációk között húzódó szemléletbeli különbség is a fenntarthatósággal kapcsolatban – idősek és fiatalok egyaránt részt vettek.

Előadásának első felében Szabina olyan húsbavágó témákról beszélt, mint a klímaszorongás, vagyis hogy hogyan hat a klímaváltozás tudata a lelki és mentális egészségünkre; valamint betekintést nyújtott a zöld szemlélet hátterébe is.

A továbbiakban megtudhattuk, hogy mi a különbség az impulzív és a tudatos vásárlás között, és miért fontos növelni tudatosságunkat ezen a téren. Emellett egy rövid útmutatót is kaptunk ahhoz, hogy elboldoguljunk a ránk zúduló fogyasztási cikkek útvesztőjében, elkerülve a felesleges holmik megvételét.

Végül, de nem utolsósorban arról is szó esett, hogy mi az az ökopszichológia, mely révén mindenki megerősítheti kapcsolatát a természettel.

Az előadás második felében Szabina olyan egyszerű, ám hasznos praktikákat mutatott be, amelyekkel könnyedén csökkenthetjük a hulladék mennyiségét a hétköznapokban. Mondandóját személyes tárgyaival illusztrálta: ivókulacsa, kávésbögréje, és a bevásárló szatyrok mindennapi holmijának részét képezik.

A jelenlévők természetesen kérdezhettek, így az előadás végére egy interaktív beszélgetés alakult ki, ahol mindenki elmondhatta a saját tapasztalatait és próbálkozásait, amit egy környezettudatosabb élet érdekében tesz.

A Székelykeresztúron tartott csütörtöki workshopunkon a természetes kozmetikumok kerültek a fókuszba. A workshop keretében saját ajakbalzsamot és krémdezodort készítettünk, amelyeket az általunk választott illóolajokkal tettünk egyedivé. Közben pedig Szabina elmesélte, hogy melyik összetevő miért szükséges, milyen hatással van a szervezetünkre.  A résztvevők boldogan távoztak, hiszen a workshop végére mindenki egy saját gyártmányú kozmetikummal és érdekes tapasztalatokkal lett gazdagabb.