Lelkes fiatal mezőgazdászok Keresztúron

A Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesülete által szervezett Ifjúsági Cserére érkeztek fiatalok, akik már is belevetették magukat a munkába, hogy megtapasztalhassák a helyi mezőgazdaság mibenlétét.

Keresztúron és környékén elég tág körben foglalkoznak a helyiek mezőgazdasággal, így az idelátogató 36 fiatal nagyon sok területen kipróbálhatja magát az itt töltött egy hét alatt.
Az első nap még csak egymás, és a város megismeréséről szólt, ám most már a résztvevők 3 csoportra vannak osztva, így mindenkinek lehetősége van belátást nyernie helyi agrárkultúrába. Többek már gyűjtöttek gyógynövényeket, és ellátogattak a városi kertészetbe, de sokan még csak ez után mennek a levendula földre, illetve egy helyi gazdaságba.
Mivel 6 országból érkeztek a fiatalok (Magyarország, Lettország, Litvánia, Spanyolország, Franciaország, Románia), így minden nap végén kulturális esték keretén belül ismerhetik meg a másik nemzet ételeit, szokásait, mentalitását, országát.

DSC_0223
A résztvevők napi rövid videó blogokat is készítenek, melyben elmesélik és bemutatják, hogy mit csináltak aznap, és hogy hogyan élték meg az adott tevékenységet, és a csere végén ezeket prezentálják is egy videó formájában.
A fiatalok nem csak a mezőgazdálkodás mellett egymás kultúráit is megismerhetik, hiszen minden este kulturális esteket tartanak az adott országok. Kipróbálhatják jellegzetes ételeiket, néptáncaikat.
A programot az Európai Unió Erasmus+ programja támogatja.