Ifjúsági csere a fenntartható fejlődési célokról

Szeptember 17-24. között 5 ország fiataljai vettek részt egy, általunk szervezett ifjúsági cserén, mely a fenntartható fejlődési célok témakörét ölelte fel. A 7 fős csapatok Görögországból, Olaszországból, Portugáliából, Észak-Macedóniából, illetve hazánkból érkeztek.

Az ifjúsági csere első napja az ismerkedésről szólt, hiszen ahhoz, hogy elkezdhessük a közös munkát, szükség volt arra, hogy többet megtudjunk egymásról. Mindemellett a fiatalok egy kalandos játék során kisvárosunk ékességeit is felfedezhették. Ezt követte a tényleges munka. A program során 5 fenntartható fejlődési céllal dolgoztunk:

  1. Megfizethető és tiszta energia
  2. Fenntartható városok és közösségek
  3. Felelős fogyasztás és termelés
  4. Fellépés az éghajlatváltozás ellen
  5. Szárazföldi ökoszisztémák védelme

A fiatalok a második napon bemutatták saját országuk helyzetét az 5 célt illetően, majd színes poszterek elkészítésével szemléltették azt. A további napok során egy-egy célt boncolgattunk részleteiben, minden napot prezentációval indítottunk az adott célt illetően, majd gyakorlati tevékenységekre is sor került. Ennek köszönhetően megtekinthették a hagyományos kenyérsütés, valamint sajtkészítés folyamatát, meglátogattuk a közeli napelem parkot, illetve egy napelemmel rendelkező házat, egy konyhakertet is megtekinthettünk, valamint az iskolás diákokkal szemetet szedtünk az iskola, később pedig a város területén.

   

A délutáni órákban a fiatalok egy magazin összeállításán dolgoztak, melyet az utolsó előtti napon az egyik helyi iskolában mutattak be, felhívva a figyelmet a fenntartható fejlődési célok fontosságára. A magazin olyan praktikus elemeket is tartalmazott, melyket betartva egy picit közelebb kerülhetünk ezen célok eléréséhez. Az utolsó napon a program lezárására került sor, kiértékelő, folytatási lehetőségek és projektötletek átbeszélése is része volt ennek a napnak, a vacsora folyamán pedig a Youthpass bizonylat átadására került sor.