Nagy az érdeklődés agyagozó kurzusunk iránt

 

A Bethlen Alap támogatásával létesült korongozó kurzusunk már három hónapja gazdagítja kisvárosunk mindennapjait. A hagyományos mesterség megőrzéséért alapított foglalkozás egyetlen célja, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítson örökségük ápolására, hozzájáruljunk a helyi motívumok, szimbólumok fennmaradásához.

A nagyvilágban már import segítségével bármikor bármennyi edényt, agyagból készült terméket kaphatunk, de úgy véljük semmi nem pótolhatja azt a tárgyat, melyre valaki idejét, energiáját és tehetségét áldozza. Vidékünk egykor híres volt ezekről a művészetekről, az emberek mindennapjainak részei voltak a különböző foglalkozások, azonban ez mára megváltozott.

Senki ne értsen félre: nem azért küzdünk, mert a múltba vágyunk vissza, azonban megőrizni ezeket, ismerni és lehetőséget biztosítani a művelésükhöz úgy véljük egy olyan nemes cél, melyért érdemes küzdeni.  A három hónap alatt számtalan gyerek és fiatal felnőtt látogatott el hozzánk, vendégül láttunk családokat, csoportokat, s Orbán Lívia segítségével kicsik-nagyok egyaránt alkothattak, tevékenykedhettek. Számunkra igazi elégtétel volt a mosolyt látni az arcokon, az agyagot száradni az apró kezecskéken. Hála a Bethlen Alap támogatásainak az érdeklődőket úgy a korongozás folyamatán, mint a kiégetésen végig tudjuk vezetni, s ami a legjobb, a kész termékeket mindenki bátran hazaviheti magával emlékül és emlékeztetőül az őseink munkásságára vonatkozóan. 

Ne feledjétek, hogy még három hónapig virágzik a program, minden kedden és csütörtökön 17:00 órától. Ezalatt mindenképp látogassatok el hozzánk, ne féljetek kipróbálni magatokat valami újban és bontakoztassátok ki tehetségeteket. Ha csoportban szeretnétek érkezni az sem okoz gondot: csupán arra kérünk benneteket hívjatok fel minket, hogy tudjuk nektek biztosítani a megfelelő kényelmet úgy tér, mint szükséges eszközmennyiség szempontjából.