Gersekarátiak látogatása Székelykeresztúron

Az elmúlt hétvégén a Gersekarátért Baráti Kör és a Gersekarát Község Önkormányzatának képviselői Székelykeresztúrra látogattak a Nemzeti értékeink itthon és külhonban – Települési Értéktárak Gersekaráton és Székelykeresztúron című pályázat keretén belül, ahol a Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesületének reprezentánsaival találkoztak. A látogatás célja a Székelykeresztúri Értéktár Bizottság megalapításának, illetve az értéktár kialakítás lépéseinek megbeszélése volt. A találkozón Székelykeresztúr különböző intézményeinek képviselői is részt vettek: Köblös Domokos alpolgármester, Orbán Lívia Borbála, a Molnár István Múzeum konzervátora, illetve Tódor Éva kulturális referens.

A találkozó a bemutatkozásokkal kezdődött, majd Gersekarát polgármestere, Csordás Tamásné bemutatta a települést. Ezt követően a Gersekaráti Baráti Kör elnöke, Ferencz Lászlóné ismertette az egyesület tevékenységét, előző pályázatuk eredményeit, illetve értéktárukat. A magyarországi település számos turisztikai, természeti és építészeti értékkel rendelkezik. Székelykeresztúr alpolgármestere is röviden bemutatta a települést, majd a Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesületének tevékenységi beszámolója következett. A bemutatókat egy beszélgetés követett, mely során a résztvevők megbeszélték az Értéktár Bizottság megalapításának és a lehetséges értékek nyilvántartásba vételének szakaszait. A tematikus találkozó második fele a helység és környékének megismerésére összpontosított, a csoport főként olyan nevezetességeket látogatott meg és olyan objektumokat tekintett meg, amelyek akár bekerülhetnek az értéktárba: a helyi múzeum látnivalói, a Sóskút Fürdő, illetve a „Petőfi körtefa” és emlékterem.

A projekt következő szakaszában a Székelykeresztúri Értéktár Bizottság kialakítására kerül sor, illetve az értékek dokumentálására. A keresztúri delegáció augusztusban látogat Gersekarátra, e találkozó keretében bemutatásra kerülnek a projekt eredményei.

A projekt megvalósítását a Földművelésügyi Minisztérium támogatja.