Önkénteskedj Magyarországon, közel Budapesthez, költségek nélkül!

Amennyiben 18 és 30 év közötti fiatal vagy, szívesen eltöltenél majdnem két hónapot Magyarországon, vidéki környezetben, de ugyanakkor közel Budapesthez (1 óra távolságra), illetve érdekel a falusi gazdálkodás és programszervezés, jelentkezz! 

A program 2017. július végén kezdôdik  és 59 napot tart. Ez egy rövid távú EVS, ami azt jelenti, hogy belekóstolhatsz az Európai Önkéntes szolgálat világába, ezt követően még lehetőséged lesz egy maximum 10 hónapos programon részt venni.

Az önkéntesség helyszíne: Szob (Szobi Járás), Pest megye. Magyarország egyik legszebb vidékén van a járás, határai a Duna és Ipoly folyó, a szlovák határ és a Börzsöny hegység. A terület nagy része a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartózik, rengeteg védett területtel, állattal, növénnyel, gyönyörű túra útvonalakkal. Csendes, nyugodt vidéki térség. Az embereknek egy nagy része mezőgazdasággal foglalkozik, itt található az ország legnagyobb bogyós gyümölcs termesztő régiója. Legfőképpen ribizli és málnatermesztésben járunk az élen. A második legnagyobb „ipar” a turizmus. Sok turisztikai szálló, panzió és turistaház található a térségben.Untitled collage (1)

A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2007-ben alakult és a Szobi járás 17 települését fogja össze. Az egyesület fő tevékenységei között szerepelnek a következők:

1.) A helyi termékek, szolgáltatások fejlesztése, megismertetése. A termékek előállításához, értékesítéséhez, bemutathatóvá válásához szükséges fejlesztések megvalósulása

2.) Helyi közösségek fejlesztése tekintettel a civil szervezetek által ellátott feladatok minőségi javítása, a szabadidős tevékenységek feltételeinek javítása.

3.) Életminőség javítása a helyi biztonságérzet növelése, segítségnyújtó tevékenységek fejlesztése, illetve az élhetőbb környezet kialakítása, a célkitűzés az idős emberek életminőségének javítását, az újabb és újabb szolgáltatások elindítását és az elvándorlás csökkentését kívánja segíteni.

4.) Fejlesztési aktivitás növelése a megújuló energiaforrások hasznosítására, és az energiahatékonyság növelésére. Különféle környezetvédelmi akciók szervezésének segítése, a megújuló energiahasznosításhoz kapcsolódó bemutató utak, kiadványok támogatása.

5.) Kutatási, fejlesztési, termelési, kereskedelmi térségi együttműködések, térségi integrációk, klaszterek kiépítésének segítése.

Egyesületünk LEADER akciócsoport is, Így ezen program keretén belül vidékfejlesztési pályázatok menedzselésével is foglalkozunk.

A BDIVE önkéntes alapon működtet egy bevásárló közösséget is és a szobi művelődési házzal együtt a helyi termelői piacot is szervezi heti rendszerességgel, ezzel is segítve a helyi termelőket és a vásárlókat is egyaránt.

Az önkéntesek tevékenysége (még egy francia önkéntes van):

  • a Börzsönyi Ínyenc Kosár és a Szobi Termelői Piacban való segédkezés. Az Ínyenc Kosár honlapjának aktualizálása, termékképek elkészítése és feltöltése, valamint a termelőkkel imázs filmek készítése is a feladataik között lesz.
  • Plakátok készítése az általunk szervezett fórumokra, foglalkozásokra, termelői megbeszélésekre, fesztiváljainkra és ezeken a programokon fotódokumentáció készítése.
  • Emellett IKSZT-kben, vagy Művelődési házban is szeretnénk, ha a két fiatal be tudna mutatkozni, foglalkozást tudna tartani.
  • Helyi gazdáknak is besegítene bizonyos munkákban.
  • Támogatjuk, hogy az önkéntes saját programot is szervezhessen.

Mit biztosítanak az önkéntes számára?

  • a program fedezi a szállást és az étkezést, az ide és a haza utat a program végén, valamint napi zsebpénz is jár az önkéntesnek (ez utóbbi 4 euró/nap).
  • a szállástól függően biztosítunk biciklit vagy bérletet a helyi tömegközlekedésben
  • minden eszközt biztosítunk a munkához (fényképezőgép, kamera, internet)
  • nem lesz egyedül, társa lesz egy francia önkéntes és természetesen itt lesznek az egyesület munkatársai is (egy fiatal csapat) és a sok helyi fiatal is.

Küldd el önéletrajzod és motivációs leveled az office.aacs@gmail.com email címre legkésőbb július 26-ig.