Schimb de tineri „Made in, made by”

Schimbul de tineri „Made in, made by” va avea loc la Cristuru Secuiesc între 18. și 25. octombrie 2015. și va reuni 36 de tineri provenind din mediul rural și din medii vulnerabile (orfani, crescute de un parinte, care părăsesc timpuriu școala, etc.) din România, Ungaria, Spania, Italia, Olanda și Bulgaria.

În timpul celor 8 zile, participanții vor dezbate problemele legate de dominanța mărfurilor importate pe piața care umbrește producerea și comercializarea de bunuri locale și nu este benefic pentru dezvoltarea locală. Tinerii vor analiza problema atât din punctul de vedere al clienților cât și al producătorilor locali și fermierilor. Principala activitate a schimbului de tineret va fi crearea de 6 clipuri video în 6 teme diferite legate de producția locală: fructe și legume, ierburi, alimente, produse de origine animală, meșteșuguri și băuturi. Participanții vor face interviuri cu fermierii și producătorii locali, reprezentanți ai sindicatelor, experți agronomi, șefi de supermarket-uri, vor filma o parte din fazele de producție și de cultivare și vor adăuga gândurile lor referitoare la problemele. Filmele vor fi prezentate în două locații: la Cristuru Secuiesc și la Odorheiu Secuiesc. Publicul va fi invitat la o cafenea publică în tema proiectului în care vor dezbate problemele legate de valorificarea și promovarea produselor locale. Mobilitatea include mai multe activități interesante în legătură cu obiectivul proiectului: un teatru forum, un atelier în care participanții vor pregăti o machetă care va afișa modul în care produsele locale ar trebui să fie transmise către consumatorii finali, o activitate de chestionar în care tinerii vor merge în fața a diferite magazine și vor pune întrebări membrilor comunității locale cu privire la obiceiurile lor comerciale, etc.

Proiectul include, de asemenea, activități interculturale cu scopul de a ajuta participanții să cunoască celelalte culturi participante și să elimine stereotipurile și să accepta diversitatea culturală.

Proiectul încurajează dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, ajutându-i să dezvolte competențele-cheie, cele mai importante fiind competențele digitale și civice, de comunicare în limba engleză și inițiativa și antreprenoriatul. Participantii vor lua parte în fiecare zi într-un proces de auto-evaluare și la finalul mobilității vor primi Certificate Youthpass detaliate.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.