Levendula napok és szüretelés

Magyarországi önkéntesünk, Niki fél évet tölt a térségben, mely során a helyi gyógynövénytermesztőket, gazdálkodókat segíti. Ilyen alkalom volt ez a csekefalvi levendulásban.

„A június és a július a levendula jegyében telt. Június 25. és július 17. között ugyanis nyílt napok voltak a csekefalvi levendulamezőn a helyi gyógynövénytermesztő, Moldován-Szeredai Noémi szervezésében.

A nyílt napokat hosszú hetek kemény munkája előzte meg: folyamatosan zajlott a kapálás, gyomlálás, hogy a levendulás a lehető legszebb állapotban várja a vendégeket. Emellett részt vettem a szappanok, szörpök és más, levendulából készülő termékek, kozmetikumok készítésében is.

A több mint három héten át zajló nyílt napok során a vendégeknek lehetősége nyílt körbejárni a levendulaföldet, megcsodálni az éppen legszebb pompájában virágzó levendulást, fotókat készíteni a családdal, barátokkal, s akár vásárolni is egy friss csokrot, vagy más terméket. A hetek során több ezer ember látogatott el a levendulamezőre.

A munka nem állt meg a három hét elteltével sem. Sőt, ezután jött a munka neheze: learatni a levendulát. Én önkéntestársaimmal vettem részt a folyamatban, de sok más ember keze munkájának is eredménye az, hogy kevesebb, mint két hét alatt sikerült a teljes levendulaföldet learatni. A munkát sarlóval, metszőollóval végeztük, és a júliusi meleg rendesen megizzasztott minket.

És hogy mi lett ebből a rengeteg levendulából? A válasz: illóolaj! Noémiéknek ugyanis saját lepárlókészülékük van, így lehetőségem nyílt betekintést nyerni a lepárlás és az illóolajkészítés folyamatába. A folyamatban minden tényezőre gondosan figyelni kell, cserébe viszont kiváló minőségű, elképesztően jó illatú illóolajat sikerül kinyerniük.”