Lejárt a „Vállalkozz vidéken!” ifjúsági cserénk

Egyesületünk június 5 és 11 között szervezte az idei év első ifjúsági cseréjét „Vállalkozz vidéken!” elnevezésű ifjúsági cserét Rugonfalván egy nagyon szép környezetben található felújított kúriában.

kep2
Európa 5 országából utaztak Rugonfalvára, összesen 32 fiatal gyűlt össze Magyarországról, Spanyolországból, Görögországból, Litvániából és Erdélyből, hogy egy olyan témán dolgozzanak, ami mindannyiuk érdekeit képviseli.
A 6 napos ifjúsági cserén a témát minden féle szemszögből megközelítettük interaktív folyamatok által. A résztvevők az első napokban beszámoltak a saját országaikban lévő sikeres vidéki vállalkozásokról, nehézségekről és lehetőségekről. Mindenki láthatta a hasonlóságokat Európai országai közt. Helyi érdekességképpen a Szentabrahámi Gyógynövényes kertet szemléltettük, mint egy falusi sikeres vállalkozás.
A további napokon már vidéki vállalozásokat látogattunk meg, Szentabrahámon, Körispatakon, Kisgalambfalván és Rugonfalván. A cégtulajdonosok elmesélték a vállalkozásuk történetét, miértjét és a jelenről is beszéltek, miközben mindenki végig vezetett bennünket a saját vállalkozásának portáján.
Szombat reggel Sipos Róbert a Székely termékek fejlesztési ügynökségétől érkező fiatal ember bemutatott tartott a Székelytermékek sikereiről.

kep3
A csere vége fele a fiatalok csoportokra bontva írtak vállalkozási terveket. Minden csapat saját vállalkozást kellett megálmodjon és leírja, elkészítse a cég megalapításának és munkájának mozzanatait. Itt szó volt az erdélyi turizmust kiépítő vállaltról, burgerezőről, Görögországban ültetendő szója ültetvényről.
Utolsó nap ezen bemutatókat 3 percben bemutattuk a Zeyk Domokos Technológiai Líceum dísztermében olyan tanulóknak, akik közgazdaságtant tanulnak az iskolában, figyelemmel kísérték a rövid bemutatókat, majd kérdéseket tettek fel a fiataloknak.
A csere nagyon hasznos volt, a résztvevők sokat tanultak úgy a téma fortélyairól, mint egymásról, kultúrákról, Erdélyről és saját magukról.