Kalandok tábora Kőrispatakon

Egyesületünk célkitűzései közé tartozik, hogy segítsünk áthidalni a szakadékot a városi és falusi gyermekek között, miközben életben tartjuk a hagyományos mesterségeket, művészeteket. Idén a Communitas Alapítvány közreműködésével három napos tábort szerveztünk Kőrispatakon, augusztus 8 és 10 között. Míg városon a gyermekek nyara programokkal zsúfolt, a falusi gyermekek számára nem állnak fent ugyanazok a lehetőségek. Emiatt külföldi önkéntesekkel közösen dolgozva egy a gyerekek számára teljesen ingyenes szórakozási lehetőséget biztosítottunk. A 23 gyermek belevetette magát a szalmakalap készítésbe, a szalvéta művészet rejtelmeibe, s a tanulás közben a játékra, új kultúrák megismerésére is szakítottunk időt.

Első nap az ismerkedős játékokra fektettük a hangsúlyt, melyek által megtanulták úgy a gyerekek a segítők neveit, mint ők a kicsikét. Utána a helyi papnő, Somodi Anita koordinálásával szalvétaműveket készítettek a résztvevők. A sok színes művet csak másnap vihették haza a kicsik, miután a ragasztó megszáradt és szép szalagok kerültek rájuk.

Szerdán egy nagyon rendhagyó tevékenységre került sor, hiszen a spanyolok megtanították saját nemzeti táncukat a résztvevőknek. A gyerekek nagyon élvezték, az igazi bachata és reggetón hangjai pedig talán elsőre töltötték meg a szalmakalapok faluját.

Később a szalmafonás berkeibe is evezhettek a résztvevők, a helyi mesterek segítségével.

Csütörtökön a papnéni kertjében töltöttük a fentmaradó órákat, aki megvendégelt bennünket zsíroskenyérrel, pástétomos kenyérrel és meleg teával. A külföldiek igen hálásak voltak és meg kell említsük, hogy nagyon ízlett nekik az eledel, hiszen utána érdeklődtek hol tudnának még zsírt vásárolniJ.

Az utolsó napot a gyerekek egyik legkedvesebb játékával folytattuk, a Catch the Flag-gel. Ez a csapatos verseny nagy népszerűségnek örvendett eddigi tapasztalatainkból kiindulva, s most is sikeres volt.

Aztán eljött a búcsú pillanata, sok szép emlékkel és némi szomorúsággal is. Körbeálltunk és nagyot kiáltottunk, kiadjuk mindazokat az érzelmet, melyek a tábor alatt felgyűltek.


Köszönet a főtámogatónknak a Communitas Alapítványnak, hogy lehetővé tették ezt a tábort, a papnőnek, mindenkinek, aki fogadott minket és minden gyereknek, aki megosztotta velünk ezeket a szép pillanatokat.