Az önkéntességet népszerűsítették

A Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesületének két önkéntese, Timi és Sara hazatérésük előtt a helyi közösségben népszerűsítették az önkéntességet. A lányok flashmobot szerveztek az Egyesület további önkénteseivel közösen, illetve bevonták az Erdélyi Ifjúsági Egyesület, valamint további 3 szervezet nemzetközi önkénteseit is.

A „R.U.R.A.L. Volunteering – Reinventing Urban and Rural Activities and Landscapes through Volunteering!” keretében megvalósított eseményt január 27-28. között tartottuk meg. Az esemény elsődleges célkitűzése a nemzetközi önkéntesség, az ESC program cékitűzéseinek népszerűsítése volt a helyi közösség körében. Az eseményt több alkalommal terveztük újra a pandémia miatt, így a december 5-re tervezett időpont helyett, január végén teremtettünk lehetőséget a találkozásra.

A kétnapos rendezvényre a Székelykeresztúron tevékenykedő önkéntesek mellett Csíkszeredából, Brassóból, illetve Szovátáról hívtunk meg nemzetközi önkénteseket. A délelőtti program workshoppal indult, melyen az egyéni célokat, motivációkat boncolgattuk szerepjátékok, kis csoportos viták formájában. A délutáni órákban csatlakoztak a helyi önkéntesek is, akiknek Timi és Sara önkéntes társaik közreműködésével bemutatták az ESC program mibenlétét, célkitűzéseit. Ezt követte a flashmob közös begyakorlása.

A második napon, január 28-án a város központi részén mutatták be az előző nap megtervezett flashmobot, majd rövid szünet után visszatértek a workshop helyszínére lezárni a kétnapos programot. Ennek értelmében a nap második felében a fiatalok arról beszélgettek, miért volt fontos ez az esemény, kis csoportokban átbeszélték saját tevékenységeiket, megismertették egymással a régiót, amelyben tevékenykednek, illetve további célkitűzéseiket. A nap végén állatokat ábrázoló kártyák használatával értékelték ki a kétnapos rendezvényt.