Rezultatele schimbului de tineri „Made in, made by”

Schimbul de tineri „Made in, made by” a avut loc la Cristuru Secuiesc, în perioada 18-25 octombrie 2015. La mobilitate au luat parte 36 tineri din România, Olanda, Bulgaria, Spania, Ungaria și Italia.

Scopul proiectului a fost dezbaterea problemelor legate de producția locală prin intermediul mai multor activități. De-a lungul programului, participanții au prezentat situația referitoare la producția locală, națională și export a țării lor, au dezbătut problemele legate de temă prin teatru form și cafenea publică și au creat șase filmulețe care prezintă diferiți producători locali: cum și-au început activitatea, ce grupuri țintă au, ce bunuri produc, etc. Participanții au fost împărțiți în grupuri mixte și au plecat să realizeze filmulețele în șase locuri diferite: un grup a realizat un filmuleț la un legumicultor, o echipă a filmat modul de acrire a verzei, un grup a creat un filmuleț despre activitatea unui sculptor în lemn, o echipă a făcut interviu cu o persoană care prelucrează plante medicinale, un grup a prezentat fabrica locală de produse lactate, iar o echipă a prezentat modul de prelucrare a strugurilor.

Pe lângă cunoașterea bazelor realizării interviului, utilizării camerei și editării materialelor filmate, participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu procesele, activitățile efectuate de fermierii, producătorii vizitați: culegerea și prelucrarea strugurilor, uscarea fructelor, recoltarea și spălarea legumelor, sculptarea în lemn, procesul prelucrării laptelui și acrirea verzei. În afară de competențele digitale, tinerii și-au dezvoltat și aptitudini precum inițiativa, comunicarea pe limbi străine, conștientizarea pozitivă asupra altor culturi. La finalul mobilității, participanții și-au primit Certificatul Youthpass la completarea căruia au contribuit și ei prin descrierea competențelor pe care și le-au dezvoltat.

Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană.

Broșura proiectului poate fi citită aici.