Rezultatele schimbului de tineri “LOCAL PRODUCTS”

Asociația Agricultorilor din Zona Secuiesc Cristuru a organizat un proiect Erasmus + numit Leading Our Communities to Appreciate Local Products sau L. O. C. A. L. PRODUCTS, un proiect care continuă șirul de activități care ajută și sprijină producătorii locali și agricultori prin proiecte de tineret cu context internașional

Proiectul a avut o vizită de planificare în avans de două zile la începutul lunii martie 2016 (8-9), unde liderii de grup din fiecare țară, România, Italia, Slovenia, Spania și Ungaria s-au întâlnit în România, să planifice și să se pregătească schimbul de tineret.
local3
Apoi s-a organizat schimbul de tineret de 8 zile pe mai 7-14. Schimbul a găzduit 6-6 participanți din cele 5 țări partenere care provin din țările Programului în context Erasmus+ . Fiecare grup avea 5-5 tineri în vârstă de 17-30 de ani și un lider de grup fără limită de vârstă. Acești participanți erau tineri cu care provin din aceeași comunitate rurală sau regiune și fiecare grupă de țară era pregătită să învețe și să facă un produs local din regiunea lor.

Obiectivul principal al proiectului a fost aceea de a promova importanța de a pune valoare pe produsele locale între participanți și comunitățile locale din care provin, în special cea din Cristuru Secuiesc, care a găzduit mobilitățile. De asemenea, proiectul a dorit să asigure o colaborare între generații, să facă posibil dialogul și transferul de cunoștințe și valori de bază de la participanții tineri și unii bătrâni din comunitatea locală.

Aceste obiective au fost îndeplinite cu succes. Pentru a realiza aceste, în timpul schimbului de tineret, dincolo de a cunoaște unii pe alții, culturile fiecărei țări și Erasmus +, participanții au avut două tipuri principale de activitate: În primul rând, în fiecare dimineață, începând din ziua a doua, participanții au învățat și a făcut produse locale tipice comunității fiecărui partener, prin ateliere de creație. Fiecare țară a fost responsabil de ateliere dimineață zi de zi creând o bere de casă italiană cu produse din regiunea Amalfi, săpun din ulei de măslină din sudul Spaniei, gem și sirop din plante autohtone din Cristuru Secuiesc, linzer maghiar cu gemuri din fructe din zona Szob din Ungaria și p clătită specială din zona Zasavje din Slovenia, cu gemuri și miere locală.
local
În al doilea rând, în după-amiaza am înțeles, analizat și dezvoltat tendințele actuale de sprijinire și promovare a produselor locale, ne-am întâlnit cu experți pe acest subiect, am vizitat câțiva producători locali și ne-am întâlnit cu bătrâni. În ultima zi, înainte de încheierea și evaluarea rezultatelor proiectului, am avut un eveniment de comunitate pe piața locală, unde au fost expuse toate produsele locale făcute în timpul mobilității și partajate cu comunitatea locală.

Făcând toate aceste activități, participanții au dobândit abilități practice și cunoștințe teoretice cu privire la produsele locale, antreprenorial și alte culturi. Acest proces de învățare a fost ajutat de diverse team building-uri, metode de reflecție și alte metode non-formale și toate realizările de învățare au fost certificate prin procesul de reflecție și rezultatele acesteia prezentate în Youthpasss certificatele date tuturor participanților.

Proiectul a fost sprijinit de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+

Filmul proiectului poate fii vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=HMMjv_5i0pI&t=2s

Broșura proiectului poate fi citit aici: http://www.aacs.ro/files/BrosuraLocal.pdf