ECO HANDMADE: MY HOBBY, MY JOB, MY FUTURE!

Între 21 și 28 aprilie 2015., asociația noastră derulează la Cristuru Secuiesc schimbul de tineri de 8 zile intitulat ECO HANDMADE: MY HOBBY, MY JOB, MY FUTURE!”, pe parcursul căruia 36 de tineri șomeri din România, Germania, Estonia, Spania, Slovenia și Portugalia, inclusiv tineri care provin din medii vulnerabile (orfani, foști deținuți sau consumatori de droguri) vor reutiliza obiecte din materiale diferite care sunt considerate inutile de către proprietarii lor. In faza de planificarea a schimbului, fiecărei țări a fost atribuită una din următoarele categorii: 1. accesorii (curele, genti, portofele, etc), 2. decoratiuni interioare, 3. decoratiuni exterioare, 4. obiecte utile în interior, 5. bijuterii și 6. obiecte utile în aer liber. Ei au trebuit să se pregătească acasă pentru mobilitate: să experimenteze ce fel de obiecte pot fi făcute în categoria lor, cum pot fi decorate acele obiecte (punând pe ele ștampila culturală a țării), etc.

Schimbul de tineri are două obiective principale:

1. ajutarea tinerilor șomeri de a învăța tehnici și de a realiza manual produse prin reciclare creativă, care pot fi vândute pe piața, astfel încât să transforme eco handmade-ul dintr-un hobby într-o ocupație, o sursă de venit, și, de asemenea, să promoveze tutorialele pe internet cu scopul de a motiva și de a ajuta alți tineri să se apropie de eco handmade ca de o oportunitate care îi poate scoate din situația fără perspectivă în care se află (șomaj, sărăcie, marginalizare)

2. motivarea participanților, membrilor comunității locale, ale „comunității virtuale”- utilizatorii de internet să practice reciclarea creativă, să refolosească materialele nedorite pentru a evita risipa de resurse, răspândirea materiarelor artificiale și ale celor care dăunează mediului, deteriorarea calității vieții și a naturii și de a contribui la protecția mediului și la îmbunătățirea vieții generațiilor zilelor noastre și viitoare.

În primele două zile ale mobilității, după ce participanții se cunosc și se familiarizează cu tema proiectului, tinerii vor colecta materiale folosite, nedorite de la localnici. În următoarele zile procedura va fi aceeași: grupul responsabil va instrui celelalte grupuri legat de modalitatea în care pot fi realizate diferite bijuterii, decorațiuni sau obiecte utile, accesorii din materialele colectate. Astfel, dimineața vor fi organizate ateliere creative în cadrul cărora grupurile vor face obiecte simple, folosind ca metodă reciclarea creativă. Apoi, după-amiaza fiecare grup de participanți (cu excepția grupului responsabil al zilei, care va ghida și va ajuta celelalte grupuri) vor face un tutorial despre modul în care diferite obiecte pot fi făcute pas cu pas în categoria zilei, ceea ce înseamnă că, la finalul schimbului de tineri, vom avea 20 de tutoriale scurte.

Participanții vor impartasi, de asemenea, și vor discuta despre situația reciclării în fiecare țară, vor căuta soluții legate de modul în care oamenii pot fi motivați să reutilizeze obiectele considerate inutile și să practice upcycling-ul, vor derula o campanie de conștientizare și un flashmob ecologic pentru membrii comunității locale și vor ține un atelier eco-handmade pentru tinerii locali pentru a-i motiva să se implice în acest tip de activitate pentru a obține o sursă de venit și pentru a proteja mediul.

Pe parcursul mobilității, participanți vor face parte de asemenea dintr-un schimb lingvistic și cultural, astfel încât aceștia își vor dezvolta cunoștiințele și înțelegerea interculturală. În cele din urmă, ei vor planifica continuarea cooperării în cadrul aceastei teme sau altora și vor evalua schimbul de tineri. Participantii vor primi, de asemenea, un Certificat Youthpass care va reprezenta o evidență a realizărilor de învățare.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

EU flag-Erasmus+_vect_POS