A luat sfârșit proiectul SUPERMARKET vs LOCAL PRODUCER = SOCIAL DEVELOPMENT?

Asociația Agricultorilor din Zona Cristuru Secuisc a finalizat schimbul de tineri numit SUPERMARKET vs LOCAL PRODUCER = SOCIAL DEVELOPMENT?

35 de tineri din Franța, Marea Britanie, Olanda, Ungaria și România au fost activi în lucrat în orașul nostru timp de 7 zile: au obținut informații cu metode non-formale despre obiceiurilor de consum alimentar local și global, au vizitat producători de alimente locale și întreprinzător, au organizat o cină tematică de conștientizare cu edilii orașului despre problemele de consum alimentar cu care se confruntă mapamondul și au organizato dupămasă de discuți și de gătit împreună cu familii care au dificultăți sociale. În afară de acestea, tinerii au organizat seri culturale și astfel au devenit mai conștienți despre diversitatea culturală din Uniunea Europeană.

În faza de pregătire fiecare țară a completat cu comunitatea locală așa-zisul ”test de amprenta de carbon”, care calculează pentru fiecare persoană care face testul, că în cazul în care toată lumea de pe Pământ ar avea același consum de alimente, de călătorie, și obiceiuri de uz casnic ca și persoana care face testul, atunci de câte ”Pământuri” ar fi necesare pentru omenire. Evaluând rezultatele individuale fiecare echipă a putut calcula media comunității în care trăiesc. În Franța rezultatul mediu a fost de 2,76 ”Pământuri”, 2,58 pentru Marea Britanie, 1,93 pentru Olanda, 2,78 pentru Ungaria  și pentru cei din România, 2:33. În realitate media mondială actuală fluctuează între 1,5 și 1,7 ”Pământuri”, ceea ce înseamnă că populația Pământului în prezent utilizează mai mult decât puterea naturală de regenerare a acestuia. Acest lucru se datorează faptului că copacii se taie mai rapid decât puteread de creștere a pădurilor noi, consumăm mai mult pește și alte animale decât numărul de pești și animale ce pot fi ”produse” de oceane, mări, păduri sau activități agricole. De asemenea omenirea prodice mai mult dioxid de carbon cât poate fi consumat de plantele și oceanele mapamondului.

Cunoscând aceste aspecte respectiv văzând efectul pozitiv al consumului de alimente pe plan local și efectul negativ de consum pe plan global, participanții au putut face concluzii desprepreferințele și practicile lor de alimentare.

Organizarea proiectului a fost posibil prin finanțare prin programul Comisiei Europene Erasmus Plus.