ECO HANDMADE: MY HOBBY, MY JOB, MY FUTURE! s-a terminat

In perioada 20-29 aprilie am organizat un schimb de tineri la Cristuru Secuiesc in tema reciclarii creative cu participarea a 36 de tineri din Romania, Germania, Spania, Portugalia, Slovenia si Estonia.  Scopul proiectului a fost motivarea participantilor sa devina mai prietenosi cu mediul prin reutilizarea sub o alta forma a desurilor reciclabile si a obiectelor care si-au pierdut functionalitatea intr-un anumit mod, sa creeze obiecte noi din aceste lucruri prin remodelare, redecorare. Am dorit sa inspiram tinerii sa se apropie de upcycling ca de o posibila ocuaptie si freelancing care le-ar putea asigura o sursa de venit, un mod de trai decent. De asemenea, prin intermediul celor 23 de tutoriale create am dorit sa motivam comunitatea sa reutilizeze deseurile intr-un mod creativ, contribuind astfel la economisire de resurse si la protectia mediului.

Inainte de derularea mobilitatii fiecare tara a primit o categorie de produse: accesorii, bijuterii, decoratiuni exterioare, decoratiuni interioare, obiecte utile interioare, obiecte utile exterioare. Grupurile au avut sarcina sa se pregateasca din aceste categorii: sa desemneze obiecte care pot fi create in categoria data, sa pregateasca materiale, sa cunoasca tehnici. Pe parcursul mobilitatii tinerii au creat numeroase obiecte in cele 6 categorii: genti, portmoneu, candelabru, lantisoare, bratari, coperta de carte, sfesnice, cercei, boluri, stergator, etc. De asemenea, participantii au creat 23 de tutoriale video care au fost distribuite pe internet si prezentate la Liceul „Berde Mozes” din localitate. In ultima zi am derulat si un flashmob care a avut scopul sa constientizeze localnicii asupra importantei gestionarii corecte a desurilor: un participant a fost decorat cu deseuri, un participant a cantat la chitara iar ceilalti au incercat sa atraga atentia cu deseuri reciclabile tinute in mana. Tinerii au luat parte si la un atelier d eimpaslire si la o activitate de alchimie comestibila bazata pe fermentatie.

Pe parcursul mobilitatii tinerii si-au prezentat cultura, au cunoscut tara, traditiile celorlalte tari, le-au comparat si astfel au reusit sa fie mai toleranti in ceea ce priveste diferentele culturale, sa accepte diversitatea. Pe langa prezentari au avut loc dansuri populare sau moderne, dar si experiente gastronomice (au gatit si servit mancaruri din tara lor).

La finalul mobilitatii participantii au primit Certificat Youthpass.

Filmulețul proiectului:

Tutorialele create pe parcursul proiectului:

Broșura mobilității poate fi vizualizată aici.

Blogul proiectului este disponibil aici.

Pozele de la mobilitate pot fi vizualizate pe pagina noastră de facebook: